Ik herken mezelf niet meer… bedankt menopauze!
In België ervaart 75% van de vrouwen milde tot ernstige klachten door lage hormoonspiegels. Deze symptomen variëren van opvliegers en nachtzweten tot stemmingswisselingen en vermoeidheid. Gelukkig kan een professionele, op maat gemaakte aanpak in de verschillende fasen van de menopauze de levenskwaliteit verbeteren en gezondheidsrisico’s verminderen of voorkomen.

Wat zijn de klachten van de menopauze?
Gewichtstoename
Veel vrouwen merken dat ze tijdens de overgang wat extra kilo’s aankomen, zelfs zonder hun eetpatroon te veranderen. Een verhoogde BMI kan het risico op hart- en vaatziekten, trombose en depressie vergroten, dus het is belangrijk om op het gewicht te letten. Heb jij ook moeite om je gewicht op peil te houden?
Hartkloppingen
Hartkloppingen zijn een veelvoorkomend symptoom in de overgang, maar ze zijn meestal ongevaarlijk. Het is echter raadzaam een arts te raadplegen als ze gepaard gaan met andere symptomen.
Geheugenverlies en stemmingswisselingen
Deze klachten zijn typisch voor de overgang. Het effect van hormonale schommelingen op geheugen en humeur is bewezen. Veel vrouwen herkennen zichzelf niet meer en kunnen zich onzeker voelen, wat kan leiden tot angsten, depressieve gevoelens of zelfs paniekaanvallen.
Slaapproblemen
Al in de pre-menopauze, die soms wel 10 jaar voor de overgang begint, kunnen slaapproblemen ontstaan. Moeilijk in slaap vallen of midden in de nacht wakker worden, kunnen het gevolg zijn. Dit leidt vaak tot vermoeidheid, wat zowel lichamelijk als geestelijk energieverlies tot uitputting kan veroorzaken. Val jij ook moeilijk in slaap of kom je midden in de nacht wakker?
Opvliegers en nachtzweten
Opvliegers en (nachtelijk) zweten komen vaak voor en zijn bij iedere vrouw anders van aard. Sommige vrouwen ervaren ook een versnelde hartslag of een gevoel van zenuwachtigheid. Nachtzweten kan de slaap verstoren, wat resulteert in een verminderde levenskwaliteit. Nat of badend in het zweet wakker worden, daar wordt niemand vrolijk van.
Spier- en gewrichtspijn
Pijn in de spieren en gewrichten komt veel voor. De daling van oestrogeen kan ervoor zorgen dat het kraakbeen dunner wordt, waardoor gewrichten meer over elkaar schuren en pijn veroorzaken. Kom jij ook steeds vaker stram uit bed? Ben je stijf als je een poos gezeten hebt, of heb je pijn in je handen, knieën of heupen?

Droge huid, ogen en mond
Door een afname van oestrogeen worden slijmvliezen droger, wat kan leiden tot een branderig gevoel in de mond en droge ogen. De huid kan ook droger worden en rimpels worden meer uitgesproken. Zit je ook vaker dan vroeger bij de tandarts?”
Vaginale droogte
Ongeveer de helft van de vrouwen in de overgang ervaart vaginale droogte, wat kan leiden tot jeuk en pijn tijdens het vrijen. Er zijn oplossingen beschikbaar om deze klachten aan te pakken.
Blaasproblemen
De veranderingen in de slijmvliezen kunnen leiden tot blaasontstekingen en urine-incontinentie. Ongewild urineverlies kan optreden bij lachen, hoesten of springen. Maar soms kan je gewoon moeilijker en zonder duidelijke reden je plas moeilijker ophouden. Wist je dat 1 op de 2 vrouwen met deze klachten te maken heeft?
Seksuele problemen en verminderd libido
Hormonen spelen een grote rol bij libido, en veel vrouwen merken een afname in hun zin in seks. Dit kan worden versterkt door emotionele klachten, vermoeidheid, vaginale droogte of urineverlies. Sommige vrouwen worstelen ook met het accepteren van hun veranderende lichaam.
Kan Menopauze voorkomen worden?
Het belang van preventie
Door vroeg in te grijpen, kunnen aandoeningen zoals Osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes, burn-out en depressie worden voorkomen of verminderd. Het aannemen van een gezonde levensstijl - met een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en medische controles - is hierbij essentieel.
